Accés directe al contingut

Saps quines diferències hi ha entre una ullera de prop graduada i una ullera premuntada?

Imprimeix

20/06/2019

Etiquetes:

Abans de parlar de les ulleres premuntades que podem adquirir en diferents establiments, per exemple les farmàcies, cal aclarir determinats conceptes bàsics de la presbícia o vista cansada.

La presbícia o vista cansada

La presbícia, o vista cansada, és la disminució fisiològica del sistema acomodatiu causa de la pèrdua natural de l'elasticitat de fibres del cristal·lí perdent to muscular. Aquesta anomalia sol aparèixer a partir dels 40 anys.

La presbícia també pot aparèixer per altres factors com geogràfics, nutricionals, per demanda visual, segons el sexe ...

Els símptomes que produeixen la vista cansada són principalment borrositat en visió de prop, incomoditat per llegir o fer treballs de precisió en visió propera, necessitat d'un augment de la il·luminació en tasques de visió propera produint fatiga visual.

 La solució immediata més fàcil i ràpida per solucionar el problema és allunyar els objectes propers per poder llegir, però no és la solució definitiva ja que la presbícia augmenta amb els anys i arribarà un dia que els objectes no ens ho podrem allunyar més. En aquesta ocasió ja haurem de buscar una solució òptica (ulleres de visió de prop) per solucionar el problema i poder desenvolupar perfectament totes les tasques de visió propera.

Abans l'aparició de la presbícia o visita cansada el més recomanable és visitar un professional de la visió (òptic-optometrista) per a realitzar una revisió completa visual que l'informarà de totes les seves necessitats visuals. També es recomana una visita amb l'oftalmòleg per completar la revisió i valorar possibles patologies oculars.

Moltes persones davant la manifestació de la presbícia opten per comprar ulleres premuntades.

Ulleres de lectura premuntades vs graduades

Les ulleres de lectura o premuntades són ulleres elaborades per veure de prop (tipus lupa) de forma estàndard per a tots els usuaris. Estan fabricades, majoritàriament, amb mala qualitat tant en els seus lents (baixa qualitat òptica) com en les seves muntures (materials). Per aquest motiu el cost d'aquest article és tan baix i assequible.

Aquest article es ven indiscriminadament en molts establiments sense cap tipus de control i, sobretot, sense assessorament de professionals visuals, com són els òptics-optometristes.

El continu ús d'aquestes ulleres premuntades pot produir deficiències visuals greus llarg termini. Poden produir cefalees, dolors de cap, vertígens, cansament i baix rendiment visual i laboral en treballar en visió de prop.

Les ulleres graduades aporten la lent que necessita cada ull, la distància inter-pupil·lar de cada persona, una major gamma de lents i tractaments individualitzats (lents antirrflectantes, reduïts, resistents a esgarrapades ...) que són factors que contribueixen al tractament òptim dels problemes visuals ia donar una resposta correcta a cada problema de visió. A més de tractar de forma individual el problema que presenta cada ull, les lents graduades també s'adapten a l'estil de vida de cada pacient.

Les ulleres premuntades poden servir puntualment per veure de prop, però no ofereixen una solució definitiva. Aquest tipus d'ulleres, a més, no estan recomanades per a la conducció ja que té cap mena de filtre.

En resum: 

 

A FAVOR

EN CONTRAULLERES PREMUNTADES

 
 • preus molt econòmics 
 • fàcil i ràpida obtenció

 

 • no tenen la graduació exacta de cada ull  
 • distància interpupilar estàndard (normalment de models masculins)
 • materiales de baixa qualitat
 • poden produir cefalees, migranyes....

 ULLERES GRADUADES

 

 • graduació individualtizada per a cada persona i cada ull
 • distància interpupilar del propi usuari
 • materials de bona qualitat
 • prevenen cefalees, migranyes.....

 

 
 • preus una mica més elevats, sobretot en relacióna les lents
 • no s'acostumen a tenir de forma immediata. Solen tenir una demora d'un parell de dies en la seva fabricació i lliurament

 

Font:

Sergi Ganuza

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar