Accés directe al contingut

Quina és la funció de l'iris en el sistema visual?

Imprimeix

11/12/2018

  • iris

Què és l'iris?

L'iris és una estructura de l'ull formada per una membana circular i acolorida amb una obertura central que és la pupil·la, que deixa passar la llum a l'interior de l'ull. L'iris és el que tots coneixem pel que dóna el color als ulls. Es troba a la part anterior de l'ull, entre la còrnia i el cristal·lí, i delimita la cambra anterior del posterior.

Per què es diu iris?

Iris era el nom que es donava en la mitologia grega a la missatgera de la deessa Hera -sota el tron dormia, sempre calçada, per poder viatjar prest en tot moment-. Potser també va ser missatgera de Zeus. Així mateix, el nom "Iris" es va usar també amb gènere femení per designar l'arc de Sant Martí, ja que es creia que aquest arc era el deixant de la missatgera Iris. També es va aplicar als cercles i línies paral·leles multi-acolorides, a l'iris de l'ull i al lliri.

Quines funcions té l'iris en la visió?

L'iris es compon de cèl·lules amb pigment. El color de l'iris està determinat pel nombre i distribució d'aquestes cèl·lules.

El color dels ulls està determinat genèticament i la seva coloració definitiva s'aconsegueix entre els 6 i els 10 mesos de vida. El fenotip més comú és el color marró. Els ulls de color verd representen aproximadament un 2,6% de la població, localitzada majoritàriament a Europa. El 10% de la població mundial presenta els ulls de color blau.

A l'interior de l'iris podem trobar 2 tipus de fibres musculars:

  1. el múscul diltador de l'iris, que està compost per unes fibres radials, responsables d'obrir la pupil·la
  2. el múscul esfínter de l'iris, que conté fibres cirunferenciales, és el responsable de fer que es tanqui la pupil·la.
L'iris té la funció de regular l'entrada de llum a l'interior de l'ull, de manera que els raigs de llum es puguin enfocar a la retina, igual que ho fa l'obturador d'una càmera fotogràfica.

Quan estem en un ambient amb molta il·luminació la pupil·la es tanca i el múscul esfínter de l'iris es contrau, i quan hi ha molt poca llum la pupil·la es dilata deixant entrar més llum a l'interior de l'ull.

Quines malalties afecten l'iris?

Una alteració en l'iris pot afectar la funció visual de l'ull, en dificultar l'enfocament de les imatges a la retina (albinisme, anirídia ..).

Així mateix, algunes malalties sistèmiques poden ocasionar certes alteracions a l'iris. Això pot ser un signe d'alerta que es pateix aquesta malaltia (uveïtis, anell de Kaiser- Fleischer, rubeosi ...)

Font:

Dra. Mª Pilar Prats

Oftalmòloga experta en cirurgia refrativa i facorefractiva

Cap Clínic del Servei d'Oftalmologia de la Clínica Diagonal

Continguts relacionats

Et pot interessar