Accés directe al contingut

La manca de llum solar contribueix a augmentar la miopia infantil

Imprimeix

07/04/2015

En els últims dies és notícia l'estudi que revela l'espectacular augment dels casos de miopia a l'Àsia Oriental i el relaciona amb el canvi d'hàbits que comporta el passar massa hores en espais tancats.

Quina relació té la llum solar amb la disminució de l'agudesa visual llunyana en nens i adolescents?

Etiquetes:

Compra on line una consulta amb l'oftalmopediatra

  • Llum solar i miopia

Estudis sobre temps d'exposició a la llum solar i miopia

El primer estudi data de 1969, quan uns científics van dur a terme el primer estudi sobre això en el poble Inuit, a l'extrem nord d'Alaska, i ja van apuntar al fet que el canvi en l'estil de vida que comporta passar més temps a espais tancats, no exposats a la llum solar, provoca un augment en la miopia. En concret, dels adults que havien crescut en comunitats aïllades, solament 2 de 131 tenien ulls miops, però més de la meitat dels seus fills i néts eren miops.

El 2007, un altre estudi en el qual es va avaluar les repercussions del temps d'hores davant de la pantalla de més de 500 nens de vuit i nou anys a Califòrnia, va introduir noves variables relacionades amb esports i activitats a l'aire lliure. Després de cinc anys, un de cada cinc dels nens participants en l'estudi havia desenvolupat miopia, i l'únic factor ambiental que estava fortament associat amb el risc era el temps que havien passat a l'aire lliure. Els investigadors van pensar que era una troballa rara, però un any més tard van arribar a la mateixa conclusió aquesta vegada amb nens australians. Després d'estudiar a més de 4,000 estudiants de primària i secundària a Sidney durant tres anys, van concloure que els que passaven menys temps a l'aire lliure tenien major risc de desenvolupar miopia.

Llum solar, dopamina, desenvolupament ocular i miopia

La principal hipòtesi es basa en el fet que la llum exterior estimula l'alliberament de dopamina a la retina. Aquest neurotransmissor, alhora, bloqueja l'allargament de l'ull que es produeix durant el desenvolupament.

La dopamina es produeix fonamentalment de dia. Aquesta substància permet que l'ull canviï de la visió nocturna, que està basada en unes cèl·lules especialitzades anomenades bastons, que se saturen amb la llum, a la visió diürna, basada en un altre tipus de cèl·lules anomenades cons, que detecten els colors.

Conseqüentment, si la il·luminació no és prou potent per estimular la fabricació de dopamina que ha de realitzar aquesta funció diàriament, aquesta s'interromp i impedeix el correcte desenvolupament de l'ull.

Segons un altre estudi de la Universitat Nacional Australiana a Canberra, cal que els nens passin unes tres hores al dia dia amb una il·luminació superior a més de 10,000 lux per no desenvolupar miopia per aquesta causa. Aquesta quantitat de llum s'obté per exemple a l'ombra i amb ulleres de sol, en un dia assolellat d'estiu.

Un dia ennuvolat pot proporcionar menys de 10,000 lux i una aula ben il·luminada no més de 500 lux.

En països nord-americans, europeus i asiàtics, molts nens passen la major part del dia a casa oa l'escola, lluny d'estar a l'aire lliure les tres hores que recomanen els australians, que tenen índexs de miopia del 30% en menors de 17 anys, enfront del 90% que pateixen els de l'Àsia Oriental.

Un cop es manifesta la miopia, no s'ha trobat encara res que detingui la seva progressió i caldrà recórrer a la correcció amb ulleres fins que l'ull deixi de créixer, aproximadament cap als 21 anys i la miopia s'estabilitzi. Posteriorment pot plantejar-se la correcció quirúrgica mitjançant cirurgia refractiva.

Recomanacions per reduïr el risc de miopia en els nens

En el temps de lleure

  1. Realitzar el màxim d'activitats a l'aire lliure, aprofitant les hores de major il·luminació solar a l'hivern. És important que a l'escola els nens surtin a jugar al pati almenys dues hores en aquest interval de temps. Els caps de setmana convé aprofitar per fer sortides a la natura.
  2. Pel que fa a la televisió, la distància correcta per veure-la és aproximadament 7 vegades la grandària de la pantalla i no hem de veure inclinats o estirats a terra ni estar a les fosques. La pantalla no ha de tenir reflexos.

A l'aula o durant l'estudi

  1. Per treballar a l'aula o a l'estudi, la il·luminació no ha de ser ni massa forta ni massa fluixa, ens hem de sentir còmodes i treballar sense reflexos sobre el paper. És aconsellable treballar amb una llum ambiental i una altra més potent dirigida a l'objecte de treball. Hem d'evitar la il·luminació directa sobre els ulls i les ombres, ja que produeixen fatiga.
  2. Durant cada hora de treball s'ha de descansar un mínim de 5 a 10 minuts. És aconsellable que, en finalitzar cada pàgina, aixequem la mirada i enfoquem durant uns segons algun objecte llunyà, per poder relaxar la visió i contribuir a l'estimulació de la motilitat ocular.
Font:

Dr. Jesus Costa Vila. N.Col. 20001

Continguts relacionats

Et pot interessar