Accés directe al contingut

Entrevista al Dr. Jesús Costa Vila

Imprimeix

01/06/2011

"ESPANYA ÉS DELS PRIMERS PAÏSOS DEL MÓN EN CIRURGIA REFRACTIVA I FACOREFRACTIVA"

  • Prof. Dr. Jesus Costa Vila - Director Mèdic

Res feia presagiar que el fill d'un "traumatòleg de la fusta", com ell mateix defineix al seu pare ebenista, i d'una mestressa de casa acabés sent un dels oftalmòlegs catalans de més prestigi internacional. Jesús Costa Vila va néixer a Barcelona, però Bretoña (Lugo) és el lloc de procedència del seu pare i de la mare. El 1955 tots dos es van traslladar a la capital de Catalunya perquè en les drassanes Nuevo Vulcano caminaven escassos de mestres d'aixa de primera. Quatre anys més tard venia al món un dels científics més inquiets dels últims anys a qui es deu, entre altres èxits, la creació del primer banc d'ulls públic a Barcelona i la fundació d'Admira Visión, holding de referència oftalmològic dedicat a l'estudi , diagnòstic i tractament mèdic i quirúrgic de les malalties de la vista. Jesús Costa Vila és, a més, director de la Unitat d'Investigació de Morfologia Ocular del Departament d'Anatomia Humana de la Facultat de Medicina i president del Club de Ciències de la Salut d'Alumni, ambdós de la Universitat de Barcelona.


L'oftalmologia viu una edat d'or?

Poques especialitats mèdiques han tingut un canvi tan substancial en tan poc temps. La oftalmologia espanyola, i la catalana en particular, han viscut un boom perquè tot ha avançat moltíssim. Hem passat del blanc i negre a l'alta definició. Avui en dia estem operant la vista cansada, modificant els diferents teixits de l'ull per tenir més visió ... Molts dels exèrcits del món utilitzen tècniques de cirurgia corneal per millorar la visió nocturna o la de lluny per pilotar avions. Hi ha una simbiosi única entre oftalmologia militar i oftalmologia civil perquè molts dels làsers que utilitzem són "armes bèl·liques" que han desviat les seves aplicacions a la medicina.

I en què han consistit aquests canvis, en línies generals?

Quan em vaig formar a l'Hospital Clínic, el 1984, no teníem microscopi per operar. Interveníem a ull obert. De cada deu cirurgies de cataracta, tres o quatre tenien problemes seriosos. Actualment si no disposes d'un informàtic en plantilla no pots treballar. Els residents que s'estan formant en les tècniques modernes desconeixen les de l'any 85. Un dels cursos que més projecció té en l'Acadèmia Americana d'Oftalmologia és el de sutura perquè avui en dia no es cus. Els metges actuals no estan acostumats i cosir amb un fil que és 10 vegades menor que la mida d'un cabell requereix d'una certa destresa i té una dificultat. A l'Acadèmia Americana, dels 8.000 inscrits pràcticament 800 o 900 són espanyols, un gran lobby. Nosaltres vam anar allà el 1986 per veure el que hi havia als Estats Units i avui dia Espanya és dels primers països del món en cirurgia refractiva i facorefractiva.

Quins factors incideixen en major mesura sobre la salut de la nostra vista?

Per als ulls tenim tot en contra, començant pels ordinadors. Davant d'una pantalla el parpelleig disminueix més de la meitat. Això, en ambients amb aire condicionat, calefacció, poc ventilats, amb una humitat molt baixa ... produeix, per exemple, el boom de la malaltia coneguda com sequedat ocular. Sense oblidar la contaminació i que vivim en un país en què es treballa moltes hores. És a dir, hi ha força factors que van en contra de la salut visual. Afegim artefactes com les pel·lícules 3d, les maquines tipus Game Boy, XP, entre altres, que serveixen per estar "Connectats" en tot moment i arribarem a l'actual civilització de la "Pantalla" i de la informació "ja".

Quina és l'edat ideal per a realitzar les primeres revisions oculars?

A la Clínica Sagrada Família, de Barcelona, vam ser els primers a analitzar els ulls dels nounats. El 2005 es va presentar al Congrés Anual de la Societat Francesa, un aparell que permetia veure el fons de l'ull d'un nadó de manera indolora i ràpida. "RetCam". Vam comprovar que tots els nascuts per part vaginal presentaven hemorràgies internes que eren d'una ràpida resolució sense seqüeles. També, que en els naixements per cesària no tenien aquestes hemorràgies, ja que no tenien la pressió del canal del part. També ens va permetre posar de manifest diverses patologies greus de ceguesa. Per tant, s'ha de tenir cura de la salut ocular de les persones des que neixen fins que moren, sent fins i tot en aquest moment important per la donació de les còrnies. I això cal assenyalar-ho perquè ha baixat el nombre de donacions últimament ja que fins fa poc érem dels primers països d'Europa i el món en trasplantaments de tota mena.

En quins casos de presbícia estan indicades la cirurgia refractiva i la cirurgia amb làser?

La cirurgia facorefractiva de la presbícia està indicada a partir dels 50 anys, deixant per a casos molt més joves (40-45años) la cirurgia amb làser. La presbícia és d'aquestes patologies que apareixen de sobte, sense avisar, i que més afecten la vida quotidiana. Curiosament, però l'edat d'or del miop és quan té presbícia perquè totes dues es compensen entre si. Per aquest motiu en el boom de la cirurgia refractiva amb làser la gent jove, que és la que es va operar primer, és la que està vivint de forma més excel·lent seves conseqüències. Quant et trobes amb un pacient de 45 o 50 anys que es vol treure les ulleres de lluny has d'avisar que això serà possible però que en res probablement s'haurà de posar les de prop. Això fa que els criteris d'exclusió de molts pacients siguin més grans que fa uns anys, quan s'operava la gent jove. Les dues tècniques fonamentals per tractar la presbícia consisteixen o bé treballar a la còrnia o bé en el cristal·lí. Ara per ara no som partidaris de fer la cirurgia a nivell corneal de forma sistemàtica Si el que està lesionat és el cristal·lí sembla arriscat operar un teixit que és noble sabent que hi ha un altre que va a envellir, que donarà lloc a la Cataracta. No és que estiguem en contra de la cirurgia amb làser corneal però sí que preferim aquelles tècniques que no modifiquen la còrnia i sí el cristal·lí.

Als pacients que superen els 50 anys i que necessiten corregir visió de prop i de lluny els recomanem diferents lents multifocals que hi ha al mercat.

No em preocupa la tècnica quirúrgica del làser sinó que la presbícia és alguna cosa no estàtic sinó dinàmic, que es va modificant amb el temps. Si tinc un pacient que avui té una diòptria i mitja i li toco la còrnia, com estarà aquesta còrnia després de dos o tres anys d'haver estat modificada? I quantes vegades li hauré operar al llarg de la seva etapa prèsbita ???

 

Font:

Dr. Jesus Costa Vila.

Continguts relacionats

Et pot interessar