Accés directe al contingut

El sistema visual del nen. Com es i com evoluciona

Imprimeix

02/05/2012

La visió és la percepció i interpretació cerebral de aquelles imatges que moments els abans s'han registrat a la retina. En néixer els éssers humans tenen normalment totes les estructures de l'ull necessàries per poder veure-hi, però un nounat ha d'aprendre a utilitzar-les ja que la seva visió, realment, comença a desenvolupar-se a partir del naixement.

Compra on line una visita amb l'oftalmopediatre

  • banner salud visual infantil

El desenvolupament visual postnatal

En néixer els éssers humans tenen normalment totes les estructures de l'ull necessàries per poder veure però un nounat ha d'aprendre a utilitzar-les ja que la seva visió, realment, comença a desenvolupar-se a partir del naixement.

Aprendre a veure és la tasca important i entreteniment dels bebès durant les primeres setmanes i mesos, adquirint amb el seu desenvolupament normal importants destreses com ara:

  • Enfocar els objectes que se li presenten a curtes distàncies.
  • Utilitzar tots dos ulls de forma coordinada i eficaç.
  • Reconèixer profunditats o calcular com de lluny o a prop estan els objectes que mira amb interès.
  • Desenvolupar la coordinació entre els ulls i les mans i el seu cos.

A mesura que va creixent més, comencen a desenvolupar-se altres habilitats més complexes com la percepció visual i la integració entre la visió i la motricitat, entre unes altres.

El desenvolupament visual implica a tots els atributs de la funció visual tals com l'agudesa visual, els moviments dels ulls, l'acomodació, la convergència, la visió binocular, la visió perifèrica, el camp visual i la visió dels colors.

L'agudesa visual en néixer és pràcticament nul·la (20/600, equivalent a comptar mans) a causa de la immaduresa dels centres visuals en el cervell aconseguint el 50 % als 3-4 anys i el 100% als cinc o sis anys.

Encara que la maduresa completa del sistema visual no s'aconsegueix fins els 9 anys d'edat l'evolució més significativa del sistema visual es produeix entre els 2 i 3 mesos, pel que és el període crític del desenvolupament visual i és molt important realitzar a aquesta edat una avaluació clínica de la seva visió.

La visió del nounat

El nounat té una visió limitada. A 20-30cm veu clarament (és convenient doncs parlar-li a aquesta distància). Percep en blanc i negre i les ombres en gris.

És a les tres setmanes que el nen ja procura evitar els objectes que s'apropen al seu cap i solament es concentra mirant la cara de la seva mare. En les primeres setmanes el bebè només distingeix el clar del fosc i percep vagament les siluetes. Aprèn a enfocar els seus ulls mirant a les cares.

La visió del bebè des del primer mes fins els 6 meses

El primer mes

Al mes el nounat ja mira els punts lluminosos i colors que es troben a uns 20 centímetres encara que ho veu tot doble.

2 i 3 mesos

Als dos i tres mesos ja somriu i descobreix els colors (el vermell i el blanc preferentment). Sembla ser que les joguines mòbils contribueixen a desenvolupar les àrees visuals del seu cervell .Una petita prova és moure davant d'ell una joguina, per exemple, i subjectant-li el coll observar si mou els ulls seguint la seva trajectòria. A partir d'aquesta edat comença a seguir amb els seus ulls objectes en moviment però ho fa movent també el cap.

De 4 a 6 mesos

Als quatre mesos aprèn a moure els seus ulls amb independència del cap i mentre segueix els objectes que es mouen va desenvolupant destreses de moviments sacàdics i de coordinació de tots dos ulls,té una perfecta percepció dels colors diferenciant el color vermell, el blau, el groc i el verd. A aquesta edat ja es fixa en els tons vius.

Entre els quatre i els sis mesos el bebè segueix els moviments dels seus pares reconeixent els seus trets i al final del primer semestre ja agafa amb les seves mans les seves joguines preferides així com el xumet i el biberó. Als sis mesos d'edat ja ha après a utilitzar tots dos ulls de forma coordinada i deixa de creuar-los.

Si els pares veuen que a una edat major dels sis mesos el seu bebè continua creuant els ulls hauran d'acudir immediatament al oftalmólogo.

Als sis mesos aprèn a coordinar el seu cos amb els ulls perquè ha après a controlar eficaçment els seus moviments a l'espai. La coordinació dels ulls amb les mans ja està completament desenvolupada, és capaç de portar-se correctament el biberó a la seva boca, i és capaç de fusionar les dues imatges retinianas d'un objecte obtenint una visió binocular única i en profunditat (en tres dimensions), la qual cosa significa que ja pot calcular a quina distància es troba cada objecte a l'espai.

L'agudesa visual als sis mesos d'edat és del 100%. Això li permet distingir amb gran interès, les persones i objectes del seu entorn i seguir els seus moviments, encara que siguin ràpids. En alguns casos aquells bebès que comencen a caminar precoçment no aprenen a utilitzar els seus ulls de forma coordinada com aquells que han gatejat més temps.

La visió del nen a partir del primer any

A l'any el càlcul de distàncies és eficaç, la coordinació entre els ulls i les mans i el cos els permet agarrar i llançar objectes amb certa eficàcia. A aquesta edat també s'han desenvolupat certes destreses perceptuales que li permet comprendre el seu món espacial, tals com la memòria visual i la discriminació visual. Tots els moviments del seu cos són dirigits i coordinats per la seva visió sempre que hagi après a emprar bé els seus ulls.

Al moment en què el bebè adquireix una autonomia i mobilitat, es llança a descobrir tot el que aconsegueixen els seus ulls. La seva afició és llençar al terra les joguines per veure que passa amb ells. Als pocs mesos quan ja comença a gatejar el sol recuperarà les joguines que ha llançat.

Pel que fa al color dels ulls, la majoria dels casos als cinc o sis mesos o en ocasions abans ja és possible observar el que serà gairebé exactament la pigmentació real dels seus ulls.

Els pares no han d'oblidar que a partir de l'any la visió del seu nen continua desenvolupant-se fins que el sistema visual aconsegueix la seva maduresa que ocorre aproximadament als 9 anys d'edat.

Durant l'edat prescolar és important avaluar clínicament el seu sistema visual, ja que continua desenvolupant-se la coordinació ull-mà-cos, la coordinació de tots dos ulls, i la percepció en profunditat o visió en relleu.

També és important la lectura posat que aquesta ajuda a millorar destreses de visualització.

A partir dels tres anys d'edat el nen ha de ser avaluat, a més del seu mèdic pediatre, pel seu metge oftalmólogo. Moltes malalties i disfuncions poden passar desapercebudes si el bebè no rep una avaluació clínica de la integritat i funcionalitat del seu sistema visual.

Font:

Prof. Dr. Jesús Costa Vila. Oftalmòleg. Professor Titular de la Universitat de Medicina de Barcelona.

Dr. Jordi Mateu. Pediatre.

Prof. Carlos Saona. Professor Titular d'Optometria i Contactologia de la Facultat d'Optometria de Terrassa.

Continguts relacionats

Et pot interessar