Accés directe al contingut

Alteracions de la visió cromàtica que impedeixen o limiten accedir a certes professions

Imprimeix

28/12/2017

Etiquetes:
 • Test Ishihara

Què és la discromatòpsia o daltonisme o visió cromàtica anormal?

La discromatòpsia o daltonisme és l'alteració de la visió cromàtica i consisteix en una ceguesa parcial als colors, ja que l'acromatòpsia completa és molt rara.

Els trastorns de la visió cromàtica poden ser hereditaris i congènits (majoritàriament el pateixen els homes 8% i el transmeten les dones 0.4%), o bé adquirits.

Els defectes congènits parcials als colors primaris se'ls denomina: vermell "protos" (significa primer en grec), al verd "deuteros" (segon) i al blau "tritos" (tercer).

A la completa absència de pigment li afegim als termes anteriors el sufix (-anopia), la seva presència però deficitària (-anomalía), el seu anormalitat imprecisa (-an).

La visió dels colors la porten a terme les cèl·lules fotoreceptores de la retina anomenades cons. L'ull humà percep longituds d'ona entre els 380 i 700nm. Hi ha tres tipus de cons, cadascun amb una sensibilitat específica: al vermell (de 549 a 570nm), al verd (522 a 539) i al blau (114-424). L'ull humà amb una visió tricromàtica, barreja els colors primaris en proporcions diverses per aconseguir tot l'espectre, sent aproximadament uns 200 tons que pot distingir.

Els tricromàtics posseeixen els tres tipus de cons, però aquests poden no funcionar; és el que passa en la majoria de les persones amb defectes congènits de la visió dels colors, sent tricromàtics anòmals i emprant proporcions anòmales dels tres colors primaris per obtenir un espectre:

 • Protanòmals: deficiència vermell-verd per alteració dels cons sensibles al vermell.
 • Deuteranòmals: deficiència al verd per alteració dels cons sensibles al verd.
 • Tritanòmals: deficiència blau-verd per alteració en els cons sensibles al blau.
 • Els dicromàtics tenen absència d'un tipus de con.
 • Els monocromàtics té absència de dos tipus de cons.

Els defectes adquirits (uni o bilaterals) poden ser deguts a diverses patologies:

 • Alteracions en el cristal·lí, com en la Catarata amb discromatopsia blau-groc.
 • Degeneracions maculars extenses, els despreniments serosos maculars.
 • Patologia del nervi òptic (neuropaties inflamatòries i glaucoma): els defectes en la conducció afecten de forma important la visió cromàtica, aquesta pot precedir o ser exagerada respecte a la pèrdua d'agudesa visual associada.
 • Patologia neurològica amb lesió al còrtex occipital.
 • Patologia coroïdal, el sistema circulatori irriga la retina més externa on hi ha els fotoreceptors (cons i bastons).

Diferències entre discromatopsia congènita i discomatopsia adquirida

Discromatopsia congènita:

 • simètrica
 • defecte estable
 • defecte més freqüent vermell-verd
 • resta de funcions visuals normals

Discromatopsia adquirida:

 • asimètrica
 • defecte inestable, varia
 • defecte al blau-groc i vermell- verd
 • presència d'altres disfuncions visuals.

Diagnòstic de la discromatòpsia o daltonisme

1-Test d'Ishihara

Disposem de diversos mètodes per avaluar la visió cromàtica, sent el més usat les làmines pseudoisocromàtiques d'Ishihara.

Es denominen pseudoisocromàtiques perquè semblen del mateix color. Les làmines d'Ishihara contenen dos pigments en forma de punts acolorits de mida i intensitat variable que delimiten nombres o línies que l'ull normal distingeix, però el patològic no, i, per tant, els veu del mateix color.

A les protanopias i deuteranopias les diferents àrees de color a les làmines es perceben grisos amb diferent brillantor i saturació entre elles.

A les protanomalíes i deuteranomalíes es perceben tons grisencs variables. Això fa que en les deficiències vermell-verd el blau i groc apareguin marcadament clars.

El test s'ha de fer monocularment ocloent bé l'altre ull, a una distància de 75 cm i amb llum natural preferiblement. En cas d'utilitzar il·luminació artificial caldrà tenir en compte que aquesta no provoqui reflexes sobre les làmines. El temps de resposta per làmina no ha de superar els 3 segons.
El test es pot fer complet amb 21 làmines amb nombres, o per als nens i analfabets amb 10 làmines a resseguir amb un pinzell els traçats dibuixats. Hi ha formes reduïdes de 7 làmines i de 2 per a nens.

És útil en les anomalies congènites vermell-verd, però no determinen la severitat de la discromatòpsia, ni els defectes per al blau-groc a les tritanomalias.

2-Test d'Fansworth-Munsell 100Hue, 28Hue o 15 Hue

Consta de 85 o 15 matisos de colors, en uns discos que el pacient ha de alinear per color i tonalitat en quatre files separades per al de 100 (són 85) i 15, o en cercle per al de 25, sent els colors dels extrems, fixos i els altres mòbils per fer el test.

És el test més sensible per als defectes congènits i adquirits, atès que permet classificar-los, i la seva severitat. Cadascuna de les tres formes de discromatismo produeix fallada en un meridià específic d'un gràfic circular que queda per darrere del test.

Limitacions professionals

Les discromatòpsies tenen com a conseqüència el risc de no poder diferenciar colors, que han estat designats o codificats universalment com a normes importants de seguretat i viabilitat per a determinades professions.

Tal és el cas en què es denega l'accés després de NO passar l'examen oftalmològic del test del color, a:

 • totes les forces i cossos de seguretat en general (policies, forces armades aèries i navals i els bombers)
 • a la conducció de tot tipus de vehicles per al transport públic (autobús, tren, taxi, vehicles especials, de gran tonatge i per a la navegació marítima de tot tipus d'embarcacions, així com al pilotatge de qualsevol aeronau) i els controladors aeris, ferroviaris i portuaris.

El daltonisme o discromatòpsia representa una important limitació de seguretat per a electricistes, mecànics i enginyers de tot tipus i químics en la manipulació de substàncies acolorides per al consum i la farmacèutica.

En altres casos, hi ha professions en què el pacient pot sentir-se limitat en les seves funcions, sense que això suposi una gravetat, com el cas del sector tèxtil i les arts gràfiques: pintors, dissenyadors i modistos. Fins i tot els cuiners poden no tenir una bona percepció de l'estat de les carns vermelles o del grau de cocció de les mateixes.

En el cas de l'aprenentatge en edat escolar, el fet de presentar discromatòpsia o daltonisme pot suposar una dificultat afegida en aquests nens, per la qual cosa és important notificar a l'escola després de ser detectat per l'oftalmòleg durant un examen de rutina, recomanat anualment, en tots els escolars.

Font:

Dra. Isabel Romagosa Robles

Oftalmòloga

Continguts relacionats

Et pot interessar