Accés directe al contingut

Esport i visió

Imprimeix

09/04/2018

Com pot influir l'esport a la nostra visió?

Compra on line un exàmen oftalmològic per a esportistes

  • Esport i visió

Probablement mai t'ho hagis plantejat. Sembla que no hi hagi cap relació entre fer esport i mantenir una bona visió. Vegem en les següents línies per què això no és així.

La nostra societat està cada vegada més conscienciada de la importància de tenir uns hàbits d'activitat física per aconseguir bona salut.

Està clarament demostrat que les persones esportistes pateixen menys factors de risc cardiovascular: hipertensió arterial, diabetis, colesterol, obesitat, estrès i consum de tabac.


Els pilars d'un organisme sa consisteixen en què aquests factors estiguin ben controlats.

Per què l'esport és beneficiós també per a la nostra visió?

L'ull és un òrgan molt sensible a la irrigació vascular. La retina i el nervi òptic reben la sang a través d'unes delicades vies de "microcirculació" arterial. La hipertensió arterial està clarament relacionada amb greus diagnòstics com la neuropatia òptica isquèmica o bé la trombosi venosa retiniana. Aquestes patologies es presenten de forma sobtada i desgraciamente solen provocar la pèrdua de visió d'un ull de manera irreversible.

Diabetis, visió i esport

La diabetis és la causa de ceguesa més important en edat laboral al nostre medi. Això succeeix quan la malaltia afecta la màcula, la part més important de la retina, provocant un edema macular diabètic. Afortunadament, en els últims anys han aparegut nous tractaments que han millorat molt el pronòstic d'aquests casos però la clau està en la prevenció. I per a això és fonamental evitar el sedentarisme i l'obesitat. Cal moure!

Colesterol, visió i esport

El colesterol es relaciona amb la possibilitat de tenir "èmbols", petites partícules de colesterol viatjant lliures per la sang. Si un èmbol arriba a l'ull i provoca una obstrucció de l'artèria central de la retina es produeix una isquèmia que en unes hores pot comportar que aquesta retina ja no torni a funcionar adequadament i per tant s'hagi perdut la visió d'aquest ull.

Tabac i esport

El tabac s'ha relacionat també amb una altra "epidèmia" del nostre medi: la degeneració macular associada a l'edat, ja que disminuint els antioxidants afavoreix que aparegui aquesta malaltia. I l'augment en l'esperança de vida està provocant que cada vegada més persones arribin al final de la seva vida amb una visió precària a causa d'aquest motiu Així que serà millor anar pensant a deixar de fumar!

Apnees, visió i esport

Una altra patologia típica de persones amb un pes corporal elevat és la síndrome d'apnees obstructives del son i s'ha relacionat amb el glaucoma "normotensional" (de tensió ocular normal). Aquest té les mateixes conseqüències que el típic glaucoma (de tensió ocular elevada) però el seu maneig és més difícil.

L'esport és beneficiós practicat amb moderació

Així que ja hem vist com l'esport ens ajudarà a evitar moltes patologies que puguin repercutir seriosament a la nostra visió. També cal advertir que els excessos no són bons ja que ha sorgit una certa "febre" pels grans reptes: maratons, ironmans ... L'organisme s'ha d'adaptar per superar aquestes llargues distàncies i això comporta que típicament disminueixi la freqüència cardíaca habitual (bradicàrdia). Això pot comportar que la perfusió sanguínia no sigui la ideal en la ja esmentada delicada "microcirculació" ocular. A més, és normal que durant l'exercici es produeixi hipertensió arterial però que després, en estat de repòs, hi hagi en l'esportista una tendència a la hipotensió arterial. Tots aquests canvis poden fer decantar la balança cap a una situació de gradual isquèmia crònica de la retina i del nervi òptic en particular.

Així que com va dir el filòsof Aristòtil "la virtut està en el punt mig". I en aquest sentit, si dediquem a fer exercici uns 30 minuts dues o tres vegades per setmana de forma rutinària ja haurem assolit un gran objectiu.

A més, el concepte de salut va més enllà que el de l'estat físic. És molt important la salut mental.

Està demostrat que practicant esport es redueix l'estrès, l'ansidetat i la depressió. O sigui que ens ajudarà a veure les coses d'una altra manera.
Font:

Dr. Pablo Infiesta

Oftalmòleg

Continguts relacionats

Et pot interessar