Accés directe al contingut

Quan es pauta un tractament d'oclusió?

Imprimeix

12/07/2019

  • Nena amb oclusor per ambliopia

Quan parlem de teràpia oclusiva, ens referim a la deprivació de llum d'un ull en la seva totalitat. Es realitza mitjançant un pegat adhesiu. Es comercialitzen diferents mides de pegats perquè s'adeqüin al màxim a la fisonomia del pacient.

La teràpia oclusiva se sol practicar en nens que pateixen ambliopia o ull vague, abans dels 8-10 anys, ja que és quan el sistema visual té la seva màxima plasticitat.

L'ambliopia és una condició en la qual, un ull té més agudesa visual amb correcció, que l'altre. També hi ha l'ambliopia bilateral, quan tots dos ulls tenen l'agudesa visual reduïda sense que això obeeixi a una lesió física o malaltia associada.

L'oclusió es porta a terme a l'ull que no pateix ambliopia, amb l'objectiu de inutilitzar i així forçar el pacient a que només utilitzi l'ull amb menor agudesa visual, estimulant, d'aquesta manera, al màxim.

La pauta oclusiva no s'acostuma a posar durant tot el dia. Normalment es realitzen oclusions d'unes 4 hores. Diversos estudis han constatat que s'obtenen els mateixos resultats ocloent l'ull 4 hores, que si es fa durant 6 hores o més.

Quan l'ambliopia és bilateral, es poden pautar oclusions alternes, un dia es tapa un ull i, un altre dia, l'altre.

Actualment hi ha alternatives a la teràpia oclusiva, com el filtre Ryser, que s'ha vist que funcionen molt millor, tant oclusions com Ryser, combinant-los amb teràpia visual.

Sobretot en adults, prescrivim oclusions no per millorar agudesa visual, sinó perquè el pacient veu doble (per algun problema binocular). Amb l'objectiu de trencar la diplopia de manera temporal, es clou un dels dos ulls

Font:

Deneb Gaseni

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar