Accés directe al contingut

Conjuntivitis vírica

Imprimeix

23/07/2018

  • Conjutivitis al·lèrgica

 

Què és la conjuntivitis?

La conjuntivitis és un procés inflamatori de la conjuntiva (part blanca de l'ull) i la parpella.

Quins són els símptomes de la conjuntivitis?
Els símptomes són:
• picor
• coïssor
• enrogiment
• llagrimeig
• lleganyes
• sensació de sorra a l'ull


Aquests símptomes solen millorar al cap de 3 a 7 dies però en els casos més aguts es poden allargar fins a les 3 setmanes.

Quins tipus de conjuntivitis existeixen i com es tracten?

La seva tipologia varia en funció del factor que l'ocasiona, podent ser de tipus:

• lèrgic (ocasionada per al·lergògens)
• Papil·lar (ocasionada per intolerància a cossos estranys com les lents de contacte)
• Bacteriano (ocasionada per un bacteri)
• Vírica (ocasionada per un virus)

En els dos primers casos cal prevenir l'exposició al al·lergogen o l'aplicació del cos estrany i tractar amb antihistamínics.
En els dos últims casos, de vegades és difícil diferenciar l'origen i, en ocasions, cal realitzar un cultiu de la llàgrima per determinar el tipus de bacteri, virus o herpes, per tal de pautar el tractament més adequat. En el cas dels bacteris, el tipus d'antibiòtic sensible el germen concret.

Com evitar la propagació de la conjuntivitis?

1. Si presenta algun d'aquests símptomes ha de ser visitat pel metge com més aviat perquè les infeccions d'origen víric i bacterià són molt contagioses.

2. La conjuntivitis es transmet per contacte directe de persona a persona o a través d'objectes que han estat en contacte amb les secrecions de la persona infectada (llàgrimes, lleganyes, ...). Per això cal extremar la higiene durant el període en què es manifestes els símptomes, que és quan resulta contagiosa, posteriorment pot fer vida normal.

3. Si pateix conjuntivitis s'ha de rentar bé les mans amb aigua i sabó amb freqüència, especialment abans i després de netejar-se els ulls o aplicar col·liris o pomades oculars. Si en algun moment no disposa d'aigua, renti les mans amb desinfectant de mans que contingui més d'un 60% d'alcohol. Si no pateix conjuntivitis però alguna persona del seu entorn proper sí, rentar de la mateixa manera amb freqüència.

4. Eviti tocar-se els ulls perquè la conjuntivitis no empitjori o passi a l'altre ull.

5. Per rentar-se els ulls, utilitzeu cotons o tovalloletes de neteja ocular sol ús. Una per a cada ull, i retiri la secreció lleganyosa diverses vegades al dia, rentant-després les mans com s'ha indicat en el punt 3. Si utilitzeu tovallola, ha de ser d'ús personal, canviar-se diàriament i rentar-se amb aigua calenta i detergent.

6. Les fundes de coixins, llençols i tovalloles de dutxa usades per persones que pateixen conjuntivitis també s'han de rentar amb aigua calenta i detergent amb freqüència. Després de tocar-los també s'ha de rentar les mans com s'ha indicat en el punt 3.

7. Si és usuari de lents de contacte i té conjuntivitis, no les utilitzi fins a nova indicació del seu oftalmòleg.

8. Si és usuari d'ulleres i té conjuntivitis, límpielas tenint la precaució de no contaminar material que pot compartir amb altres persones.

9. Si té conjuntivitis, no comparteixi objectes personals com fundes de coixí, tovalloles de tocador o banyera, gotes per als ulls, estris de maquillatge, estoigs per a lents de contacte o ulleres, etc ...

10. Si té conjuntivitis eviti anar a la piscina.

11. Si té conjuntivitis, compleixi estrictament el tractament i recomanacions que li hagi proporcionat seu oftalmòleg.

Font:

Dra. Zoraida del Campo

Experta en còrnia

Continguts relacionats

Et pot interessar