Accés directe al contingut

Conceptes bàsics sobre la recuperació de cirurgia de catatactes

Imprimeix

27/10/2017

Etiquetes:

Compra on line una operació de cataractes amb lent trifocal

  • Banner campanya social cataractes

La cirurgia de cataractes és la intervenció quirúrgica que més es realitza a tot el món amb la taxa d'èxit més alta (més de 97%). No obstant això, no deixa de ser una intervenció i conèixer alguns dels conceptes bàsics sobre el període de recuperació pot ajudar als pacients a esvaïr dubtes i preparar les cures post-operatòries.

Per tal de minimitzar possibles complicacions i optimitzar el resultat s'acostuma a intervenir una setmana un ull i en la següent setmana l'altre.

El protocol bàsic de controls és els següent:

1r Control a les 24 hores de la intervenció.
2n Control entre 1 ó 2 dies abans de la intervenció del segon ull.
3r Control a les 24 hores d'intervenir segon ull.
4t Control a la setmana amb els dos ulls intervinguts (1 ull 2 setmanes i 2 ulls 1 setmana)
5è Control al mes aproximadament per a alta definitiva (Si el metge considera oportú augmentarà els controls).

Després de la intervenció al cap d'unes hores s'haurà de destapar l'ull intervingut i començar a posar-se el tractament, com marca el protocol que li facilitarà el metge abans de la cirurgia.

La medicació bàsica que se sol receptar són antiinflamatoris, anti edemes i antibiòtics per prevenir infeccions i complicacions diverses. Més endavant es recomana també llàgrima artificial per lubricar l'ull, per evitar la sequedat ocular.

L'endemà serà citat amb un doctor per a un examen de seguiment. El metge comprovarà la seva evolució i li proporcionarà consells addicionals per la seva recuperació i, si cal, podria afegir o variar la dosi de medicació si cal.

Es recomana després de la intervenció unes ulleres de sol fosques per dos motius:

  • A causa de la intervenció s'ha de dilatar la pupil·la, això implica que la llum molesti.
  • El segon, per protecció, sobretot per al carrer pel vent i la pol·lució, ja que a l'hora de la cirurgia es realitzen unes petites incisions per introduir els instruments i col·locar la LIO (Lent intraocular), aquestes petites incisions no porta cap punt de sutura i poden ser un focus d'infecció.

Un altre concepte que cal tenir troba és que, si anteriorment a la cirurgia, el pacient portava ulleres després de la intervenció la graduació ja no correspon a la que tenia anteriorment. És molt important no fer-se ulleres fins que no passi un mes aproximadament que el metge li doni l'alta definitiva. En aquest moment es valorarà la visió i depenent de la LIO implantada, si és monofocal només té un punt d'enfocament i li permet enfocar objectes llunyans, en aquest cas es necessités ulleres sol de visió de prop i en el cas de LIO multifocal existeix moltes probabilitats que no necessiti ulleres.

No podrà aixecar pesos i agenollar-se per sota de la cintura almenys les primeres dues setmanes, per evitar que augmenti la pressió de l'ull.

A la nit haurà de dormir amb un protector ocular per evitar que no es toqui els ulls i evitar que augmenti la pressió ocular.

Podrà reprendre les seves activitats normals als pocs dies i podrà conduir i tornar a la feina entre 2 i 5 dies si se sent còmode amb la seva visó.

Tot i que la cirurgia de catataras és molt ràpida, la seva visió probablement no serà óptima immediatament després de la cirurgia. Molts pacients experimenten una gran millora en la visió just després de la intervenció, però la seva visió no aconsegueix el seu estat òptim fins a 2-4 mesos després.

A l'extreure la cataracta se substitueix el cristal·lí natural per una lent intraocular artificial on ja no es podrà tornar a generar una nova cataracta. No obstant això, pot desenvolupar al cap de diversos mesos o anys el que s'anomena "cataracta secundària", que és una simple opacitat de la membrana que subjecta la lent intraocular ocasionat visió borrosa una altra vegada.

Aquesta situació normalment es corregeix amb una intervenció en la pròpia consulta, indolora, amb làser anomenat YAG que les sigles signifiquen (itri-alumini, granat). El làser YAG és utilitzant per realitzar capsulotomies, un cop realitzada es recuperarà la visió pràcticament immediatament.

Les complicacions derivades de la cirurgia de cataractes són molt poc comuns si gaudeix de bona salut i no pateix cap afecció ocular greu addicional. Les complicacions que podem destacar són les infeccions oculars, el augments de pressió intraocular, possibles edemes corneals i totes aquelles complicacions que poden ocasionar durant la cirurgia.

És molt important, un cop realitzada la cirurgia i durant el període de recuperació, en el cas de dolor i si es posés l'ull vermell, adreçar-se al servei d'urgències oftalmològiques immediatament per avaluar l'ull i donar tractament si fos necessari.

Font:

Sergi Ganuza

Optometrista

Nº Col.legiat: 21.812

Continguts relacionats

Et pot interessar