Accés directe al contingut

És segur comprar lents de contacte on line?

Imprimeix

28/03/2019

Especialitats:
Etiquetes:
  • lents contacte

Comprar lents de contacte on line?

Avui dia han sorgit moltes pàgines web on ens ofereixen la possibilitat de comprar les nostres lents de contacte en línia sense necessitat d'acudir a cap control o cap valoració per part d'un especialista.

A priori podem pensar en els seus beneficis, estalviar-nos temps, el seu preu sol ser més econòmic i tot resulta més còmode ja que no ens hem de desplaçar de casa, però, la realitat és que les lents de contacte no deixen de ser un producte sanitari que requereix prescripció i valoració professional.

La lent de contacte s'adhereix a la superfície ocular, per la qual cosa s'ha d'adaptar com un guant. En cas contrari, es produeixen molèsties, que a la llarga poden causar lesions i rebuig.

Cal entendre que cada ull té els seus paràmetres específics, i un mateix tipus de lent s'adapta de manera molt diferent en dues persones diferents. Per això, és fonamental comptar amb l'ajuda de professionals que ens aconsellin sobre el tipus de lent que millor ens va, i que ens guiïn durant el temps d'adaptació.

Com es realitza una bona adaptació de lents de contacte?

1. Mesurar la refracció i agudesa visual

Consisteix a mesurar l'estat refractiu de l'ull, és a dir, determinar si el pacient té miopia, hipermetropia, astigmatisme i / o presbícia i, així, prescriure la compensació òptica més adequada. L'agudesa visual determina la capacitat per identificar, detectar i discriminar detalls en optotips (lletres, nombres, figures, ...). D'aquesta manera coneixem la graduació i la màxima visió a la qual pot arribar el pacient.

2. Examinar l'ull mitjançant un llum de fenedura

Es tracta d'un microscopi amb llum incorporada i és un aparell fonamental per a l'exploració del pol anterior de l'ull, des parpelles fins cristal·lí. És especialment útil per a l'adaptació de lents de contacte i el seu posterior seguiment. Entre d'altres, permet detectar anomalies o lesions a la superfície ocular que puguin influir en l'adaptació de lents.

3. Realitzar una topografia corneal

És una prova clínica no invasiva que reconstrueix la forma de la cara anterior i posterior de la còrnia, mitjançant processos digitals que es tradueixen en diferents mapes de codi de colors. Ens ajuda a analitzar si hi ha irregularitats (com ara queratocons, ectàsies, alts astigmatismes, deformitats corneals ...) i conèixer els diferents graus de curvatura de la còrnia (que és l'estructura ocular més externa de l'ull i responsable d'un 70% del seu poder refractiu). Això no ajudés molt per escollir el tipus de lent de contacte més adequat i que s'adapti millor al nostre ull, indicant els paràmetres més idonis en cada cas.

4. Mesurar el diàmetre horitzontal de l'iris visible (DHIV)

Es pot considerar aquesta mesura com una aproximació valida al diàmetre total corneal i és el factor principal a considerar per a l'elecció del diàmetre de la lent de contacte. 

Amb això tenim un examen correcte per demanar les lents de prova i iniciar l'adaptació i trobar la lentilla ideal per a cada persona.

En alguns casos, potser s'hauran de fer més proves, com ara la dominància ocular si parlem de lents de contacte multifocals, o proves de binocularitat en els casos que les requereixin.

Com hem pogut veure no és tan senzill tenir una correcta adaptació de lents de contacte i sempre ha d'estar supervisat per un professional que pugui ensenyar-nos a utilitzar correctament les lents de contacte i detectar qualsevol possible anomalia ocular a temps.

Font:

Rebeca Colomer

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar