Accés directe al contingut

Com interpretar una recepta d'ulleres?

Imprimeix

07/01/2019

Després de realitzar l'examen visual amb l'optometrista, és probable que li sigui lliurada el que s'anomena recepta d'ulleres o prescripció optomètrica.

En aquesta recepta hi ha una sèrie de nombres i sigles que explicarem a continuació per ajudar a entendre-la millor.

Etiquetes:
  • recepta d'ulleres

Significat de les abreviatures d'una recepta d'ulleres

UD

Fa referència a l'ull dret

UE (o US)

Fa referència a l'ull esquerra (o Sinistre).

Esfera (ESF)

Indica la quantitat de potència necessària de la lent per compensar el defecte refractiu. Si el valor és positiu (indicat amb un signe +), fa referència a Hipermetropia. Per contra, si el valor és negatiu (indicat amb un -), ens referim a la quantitat de Miopia.

En aquest cas, sempre que no vagi associat a cap valor d'astigmatisme (que explicarem a continuació), voldrà dir que la potència és la mateixa en tots els meridians de la lent. És a dir, l'ull del pacient és totalment esfèric.

Cilindre: (CYL)

Indica la quantitat de potència necessària de la lent per corregir l'astigmatisme, és a dir, quant "ovalat" és l'ull del pacient.

El que equival al fet que la lent està tallada amb diferent potència en un meridià que en el seu meridià perpendicular, per tal de corregir les diferents potències que es necessiten.

Eix: (º)

Indica la direcció de l'astigmatisme. Es mesura en graus que van des de 0º a 180º.

Aquesta dada afectarà la posició de la lent a l'hora de muntar-la a les ulleres.

Addició o esfera visió propera (Ad)

És el valor relatiu a la presbícia, coneguda popularment com vista cansada.

L'esfera de VP (visió pròxima) és la suma de la Addició més l'esfera de VL (visió llunyana). Els valors van compresos normalment des Ad: +1,00 fins +3,00 depenent de l'edat del pacient.

Distància interpupil·lar (DIP)

Són mesuraments que es realitzen a part, ja que en el cas de la DIP és aconsellable que es prengui en l'òptica ja que d'això depèn el muntatge dels vidres a les ulleres, depenent de la muntura escollida pel pacient (grandària, forma, ....).

Prismes

Es prescriuen quan hi ha una desviació ocular, per tal d'equilibrar el sistema binocular (la visió conjunta amb els dos ulls).

Exemples de receptes d'ulleres

 a) OD: ESF: -1,00 Ad: +2,00

 En aquest cas s'ha receptat una lent per corregir una miopia de 2 diòptries per a l'ull dret. Concreament en aquí no hi ha astigmatisme associat.

El pacient és prèsbita (té vista cansada), per la qual cosa porta una correcció per visió de prop amb una esfera d'1 dioptria. 

b) OI: 180º -0,75 +1,50 Esf VC +3,50

En aquest cas s'ha receptat una lent per corregir una hipermetropia d'1,5 diòptries per a l'ull esquerre amb un astigmatisme associat de 0,75 diòptries.

El pacient és prèsbita, de manera que necessita una correcció de Visió propera d'esfera +3,50 dioptries (o el que és el mateix una Addició de 2 diòptries).

Sempre, en cas de dubte, recomanem consulti amb el seu òptic-optometrista o el seu oftalmòleg, ja que poden existir diferents anotacions o maneres d'escriure una mateixa recepta d'ulleres.

 

Font:

Gemma Font Machuca

Coordinadora d'Optometria 

Continguts relacionats

Et pot interessar