Accés directe al contingut

Com actuar davant d'una urgència oftalmològica

Imprimeix

10/10/2018

 • Accident ocular

Disminució o pèrdua de la visió

La disminució o pèrdua sobtada de la visió és motiu suficient per acudir a l'oftalmòleg d'urgències. No hem de menysprear un símptoma com aquest, només perquè no hi ha dolor o perquè la pèrdua sigui parcial (una part del camp visual o només en un ull). Algunes de les causes de pèrdua de visió són:

 • El despreniment de la retina. Pot ser gradual o sobtat. Si afecta la part central de la retina (màcula) és una urgència important. Un despreniment de retina crònic, en canvi, no necessita una actuació immediata. De tota manera, això és quelcom que ha de determinar l'oftalmòleg d'urgències.
 • El despreniment de vitri. Pot precedir a un despreniment de retina i sol manifestar-se per la visió de punts o mosques volants (miodesòpsies). Aquests punts volants es fan més evidents en mirar una superfície de color homogeni i amb llum brillant. És important realitzar una avaluació i seguiment d'aquesta patologia per evitar un despreniment de retina posterior. De vegades cal fer prevenció amb làser i així evitar una intervenció quirúrgica.
 • L'hemorràgia del vitri -sovint relacionada amb la retinopatia diabètica, amb oclusions vasculars (infart) o altres processos retinians- és una altra de les causes de pèrdua de visió.
 • El nervi òptic pot patir inflamacions (neuritis òptica) o falta de reg sanguini (neuropatia òptica isquèmica anterior: NOIA). La NOIA sol cursar amb pèrdua visual indolora, brusca i unilateral, així com també amb un defecte altitudinal en el camp visual.
 • L'oclusió de l'artèria central de la retina (OAR) o la trombosi de vena retiniana són dos processos vasculars que cursen amb disminució d'agudesa visual indolora.
 • Si la pèrdua de visió està relacionada amb un postoperatori oftalmològic, el pacient ha de ser atès immediatament.

Símptomes que precedeixen a una pèrdua de visió

És important conèixer els símptomes que poden produir-se abans d'una pèrdua de visió:

 • La percepció de punts flotants i visió de llums o "fogonades" (fotòpsies), així com l'aparició d'una cortina negra que cobreix amb rapidesa el camp visual des de fora cap a dins, poden estar avisant d'un despreniment de retina.
 • La deformació de les imatges sempre és un signe d'alarma que la nostra retina requereix atenció urgent per part de l'oftalmòleg.
 • La pèrdua brusca i transitòria de la visió és un signe propi de la insuficiència circulatòria a la retina o al nervi òptic. En alguns casos pot estar avisant del risc d'un infart cerebral.

Traumatismes oculars

Els traumatismes oculars són una de les principals causes de ceguesa. Són bastant freqüents i alguns requereixen ser tractats amb urgència.

Els traumatismes poden ser perforants o no perforants. Els més habituals són:

 • Laceracions o ferides i cremades a les parpelles o fractura dels ossos orbitaris. Els traumatismes també poden provocar erosions a la còrnia. Si només afecten la superfície, encara que molt doloroses, no solen ser greus. Si, en canvi, afecten el centre de la còrnia pot deixar una cicatriu i provocar pèrdua de visió.
 • L'abrasió o erosió de la còrnia és una lesió superficial dolorosa però que sol ser lleu. Sovint, es deriva d'una esgarrapada (produït per un nen, per la fulla d'una planta o un full de paper). Si aquestes lesions són ben tractades es curen en un termini d'entre 24 i 48 hores.
 • L'impacte de cossos estranys a la còrnia és un dels danys oculars que es produeixen amb més freqüència. Els cossos estranys poden procedir del vent o estar relacionats amb la manipulació de certs materials en el lloc de treball. Encara que sol ser molest, pot resoldre's fàcilment si s'acudeix d'urgències a l'oftalmòleg. Mentrestant, l'afectat ha d'evitar parpellejar (per exemple, cobrint l'ull), perquè la partícula no esgarrapi la superfície ocular.
 • Les contusions oculars poden ser el resultat de baralles, jocs infantils, accidents de trànsit o d'accidents durant la pràctica d'esports, com el tennis. De vegades, l'impacte no es produeix directament a l'ull (per exemple, al cap) però l'ull pot quedar també afectat. De vegades pot produir una hemorràgia intraocular, quan aquesta es localitza per davant de l'iris (hifema) i pot provocar un augment de la tensió intraocular.
 • Les perforacions solen ser ferides produïdes per joguines punxegudes, agulles, ganivets, llapis, trossos de vidre, eines tallants, etc. La perforació ocular és una situació molt greu, pel que és important consultar l'oftalmòleg d'urgències immediatament. Sol requerir tractament quirúrgic i, en ocasions, amb participació de cirurgians oftalmòlegs de diferents subespecialitats.
 • Les cremades per raigs ultraviolats es deuen a una excessiva exposició a la llum solar (per usar una protecció inadequada a la neu, mentre s'usa una màquina de bronzejat artificial o un arc de soldadura). Aquest tipus de lesions superficials de la còrnia (queratitis) produeixen dolor i visió borrosa, i triguen unes hores a donar símptomes.
 • Les cremades químiques generalment són provocades per productes de neteja, de laboratori o pel líquid de bateria. Les cremades químiques -especialment les provocades per àlcalis- poden provocar greus pèrdues de visió. Per reduir-les en el possible, és important que el pacient renti l'ull immediatament amb abundant aigua de l'aixeta, abans d'acudir a urgències. Sovint, la gravetat de la lesió dependrà d'aquest rentat immediat, més que del tractament.
 • Les cremades tèrmiques, amb aigua o oli bullint, no solen ser greus.
 • En les ferides per explosius i material pirotècnic, el dany a l'ull pot anar des de petites cremades a les parpelles i erosions en la superfície dels ulls, fins a l'esclat i pèrdua de l'ull. Cal anar ràpidament a l'oftalmòleg d'urgències, ja que de vegades lesions poc doloroses poden ser molt greus. Abans d'anar a urgències, convé pressionar amb suavitat la zona afectada per tallar l'hemorràgia, evitant comprimir el globus ocular. També és recomanable netejar el contorn de l'ull amb una gasa neta mullada amb aigua per retirar les partícules que puguin seguir ferir l'ull.

Ull vermell

L'ull vermell pot causar també dolor ocular, a més d'alteracions en la visió. La vermellor ocular sol ser conseqüència de diversos tipus d'infeccions, generalment de la conjuntiva.

 • Les conjuntivitis, infeccioses o al · lèrgiques, solen evolucionar bé i no solen afectar la visió, encara que poden complicar si no es tracten adequadament. Fotofòbia, dolor intens, dificultat per obrir l'ull o inflor de les parpelles són símptomes de complicació d'una conjuntivitis.
 • Queratoconjuntivitis (inflamació de la conjuntiva i la còrnia) per l'ús prolongat de lents de contacte o intolerància als productes de neteja per a les lents. Les persones que usen lents de contacte poden patir una úlcera corneal, que produeix un enrogiment ocular amb dolor i pèrdua de visió per la presència d'una taca blanca a la còrnia. En cas de presentar aquests símptomes és important deixar d'usar les lents de contacte i acudir a l'oftalmòleg d'urgències per evitar conseqüències greus, com la formació d'una cicatriu definitiva (leucoma corneal) o una perforació ocular.
 • Infeccions del lacrimal. Els casos aguts solen manifestar-se amb un bony dolorós situat a la part interna de l'ull i requereixen tractament amb antibiòtic. El tractament quirúrgic es realitza quan ja ha remès la infecció.
 • L'escleritis i l'epiescleritis (inflamacions de l'escleròtica i la epiesclerótica) solen cursar amb ull vermell. En el cas de l'epiescleritis sol produir molèsties lleus sense dolor, el que la diferencia de l'escleritis, en la qual hi sol haver un dolor intens i penetrant. Interessa fer un diagnòstic correcte ja que els tractaments i la forma d'actuar seran diferents.
 • La uveïtis (inflamació de l'úvea) sol anar acompanyada d'una disminució de l'agudesa visual, dolor i fotofòbia. No produeix secrecions externes (lleganyes), el que la distingeix d'altres causes d'ull vermell.

Dolor ocular

Una de les urgències oculars que sol causar un dolor molt intens és el glaucoma agut. Aquest dolor es percep en tot el globus ocular i al voltant. Aquest símptoma pot anar acompanyat de visió borrosa i ull molt vermell, així com de nàusees i vòmits, el que fa que alguns pacients acudeixin a urgències de medicina general. La visita anual a l'oftalmòleg a partir dels 40 anys és fonamental per prevenir el glaucoma i altres malalties oculars.

Visió doble

Els músculs encarregats de moure els ulls de vegades poden paralitzar. Aquesta paràlisi resulta en una visió doble o diplopia. Quan la diplopia apareix de forma brusca pot estar relacionada amb un traumatisme, amb un problema neurològic o bé tenir l'origen en una malaltia cardiovascular.

Font:

Dr. A. Arguedas N. Col. 4303035

Continguts relacionats

Et pot interessar