Accés directe al contingut

Carnastoltes, maquillatge d'ulls i lentilles de colors

Imprimeix

01/03/2019

"Els ulls són el reflex de l'ànima" i quan arriba carnestoltes volem transformar aquest ànima.

El maquillatge dels ulls és molt utilitzat en carnaval i moltes vegades no té la mateixa qualitat que l'usat en la vida diària. Això pot ocasionar molèsties com ara picor, coïssor, enrogiment de la pell periocular o dels ulls i, en alguns casos reaccions al·lèrgiques. En aquest cas s'haurà de retirar el producte ràpida i completament i no tornar a aplicar-lo. Si les molèsties persisteixen és necessari acudir al servei d'urgències oftalmològiques.

Un altre producte que sol utilitzar-se en carnaval és la purpurina. No es recomana en absolut el seu ús a prop dels ulls pel perill que comporta la possibilitat que entre dins i pugui erosionar la còrnia. En cas que això passi, es recomana no fregar-se els ulls, rentar-los generosament amb sèrum fisiològic i acudir al servei d'urgències oftalmològiques perquè un oftalmòleg ho s'extregui amb les precaucions necessàries per no fer mal al teixit ocular.

En alguns casos, la caracterització de la disfressa requereix canviar el color dels ulls o donar-los una altra aparença. En aquests casos, hi ha lents de contacte de colors o amb aparença felina per exemple. Els usuaris habituals de lents de contacte saben quines són les mesures d'higiene per evitar complicacions però qui no les ha utilitzat mai no sol conèixer les seves precaucions d'ús. És convenient recordar que si es té l'ull vermell, amb lleganyes o amb dolor no s'han d'usar lents de contacte.

Aquestes han de retirar-se sempre per a l'anar a dormir i no usar-se durant el bany. Sempre hem de manipular-les amb mans netes i seguir les normes d'ús recomanades.

El mal ús o abús de les lents de contacte pot comportar problemes de superfície ocular com són conjuntivitis al·lèrgiques i patologia corneal: queratitis infecciosa o autoimmune. Les queratitis infecciosa en portadors de contacte solen ser per bacteris Gramm negatives com la Pseudomona sent molt resistents al tractament i amb importants assequi en la visió. Requereixen un règim de tractament antibiòtic tòpic molt intensiu i seguiment diari per part de l'especialista.

En cas de presentar patologia ocular prèvia de la superfície ocular com ara Sindrome d'ull sec, conjuntivitis, queratitis abans d'utilitzar lents de contacte encara que sigui per a ús esporàdic es recomana fer un revisió prèvia amb el seu oftalmòleg.

Font:

Dra. Sabina Luna

Departament Oculopàstica

Continguts relacionats

Et pot interessar