Accés directe al contingut

Per què algunes persones tenen diferent graduació a cada ull?

Imprimeix
  • Ansiometropia

La anisometropia és la diferència de graduació entre un ull i un altre. És molt normal entre la població, tot i així és important tenir-la en compte per diverses raons.

Quan la anisometropia apareix a la infantesa, és important abordar-la mitjançant la correcció òptica adequada ja que, en cas contrari, el cervell rebria una imatge més borrosa que una altra, i tendiria a anul·lar la pitjor imatge, donant lloc a un ull gandul o ambliop.

Quan la anisometropia és corregida de forma prematura no hi ha cap problema, però quan es fa de més gran (més de 8 anys aproximadament) i la diferència de graduació d'un ull a un altre és major a 2-3 diòptries, és quan apareix el problema del factor d'augment.

Les lents que utilitzem per corregir els defectes refractius, acosten (en ulls amb hipermetropia) o allunyen (en ulls amb miopia) la imatge perquè, d'aquesta manera, les imatges s'enfoquen en el punt òptim de la retina. En acostar o allunyar la imatge, es produeix també una variació en la mida aparent de la mateixa, de manera que que les lents positives (hipermetropia) engrandiran la imatge, i les lents negatives (miopia) la faran més petita.

Com més gran és la  potència de la lent amb la qual corregim el defecte refractiu, més gran serà el factor d'augment induït. D'aquesta manera, si hi ha molta diferència entre un ull i un altre, un ull rebrà una imatge més gran que l'altre (aniseiconía) i el cervell no podrà fusionar-les. Per aquest motiu pot haver diplopia (visió doble) quan la anisometropia és major a 2-3 diòptries, depenent de la tolerància de l'individu.

El factor d'augment apareix en lents oftàlmiques (les utilitzades en ulleres) però és irrellevant en lents de contacte i en lents intraoculars, pel que són opcions a tenir en compte a l'hora de prescriure un mètode correctiu.

Si es decideix utilitzar ulleres per corregir el defecte refractiu, és important comprovar la tolerància del pacient a nivell binocular. Si és baixa, l'optometrista ha de parcialitzar la graduació.

Quan parlem de parcialitzar, ens referim al fet de no reflectir en la correcció dels vidres tota la graduació. Això reduirà la visió de l'ull parcialitzat però, almenys ho podrà tolerar a nivell binocular.

Podem concloure que, una detecció precoç de la anisometropia és fonamental perquè, en cas contrari, s'haurà de tenir en compte més endavant a l'hora de prescriure una correcció òptica, per tal que el pacient no presenti incomoditat binocular.

Font:

Deneb Gaseni

Optometrista

Continguts relacionats

Et pot interessar